Blogi Tulgua Terveh! – Joensuu kutsuu MAOL:n valtakunnallisille syyskoulutuspäiville 5.-6.10.2018

Matemaattisten aineiden opettajan arkea on kokeellisuus. Myös oppilaille on hyvin motivoivaa, jos opiskeltavassa asiassa on kokeellisuutta mukana. Tämä johtaa asiasta innostumiseen ja tutkittavan asian lisäkokeilulle. Lopputuloksena on oivalluksia eli niitä ns. ahaa-elämyksiä. Toivottavasti Joensuun syyskoulutuspäivillä myös opettajat saavat kokeilla uusia asioita, joista voivat innostua ja pääsevät oivaltamaan jotain uutta. Siinä mielessä syyskoulutuspäivät on mainio ikkuna tutustua uuteen ja vaihtaa kokemuksia kollegoiden kanssa eli ns. verkostoitua.

 

Joensuun syyskoulutuspäivien teema on ”Kokeile, innostu ja oivalla”. Siksi Joensuun syyskoulutuspäivien tarjonnassa korostuvat kokeellisuus ja uudet ajankohtaiset asiat. Kokeellisuuteen kuuluvat ihmetys ja argumentointi, oppimispelit, ilmiöpohjaisuus, projektityöskentely, oppijalähtöisyys ja toiminnallisuus. Näistä aiheista on luvassa useita käytännön pajoja. Uudet ja ajankohtaiset asiat liittyvät opetuksen digitaalisaatioon ja sähköistämiseen. Mukana on erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä kuten esimerkiksi: Geogebra, Molview, MarvinSketch, Läksyvihko, Abitti, erilaiset ohjelmointi-ympäristöt (esim. Processing, Scartch, Python, Micro:bit, Arduino) ja mukana myös luentoja ja pajoja liittyen sähköisiin yo-kirjoituksiin.

 

Työpaja-linjoissa on pyritty ehjiin kokonaisuuksiin eli on luotu selkeät linjat jokaiselle opetettavalle aineelle. Eli sieltä löytyy matematiikka-, kemia-, fysiikka- ja tietotekniikka-pajat kukin omana linjanaan. Lisäksi mukana on myös kaksi luentolinjaa.  Yhteensä pajoja on noin 30 ja luentoja 12. Kattavasta tarjonnasta varmasti jokainen löytää omansa. Kunkin pajan ja luennon kesto on 45 min ja päivän aikana voi maksimissaan käydä kuusi erilaista luentoa tai pajaa. Ongelma voi olla paremminkin valinnan vaikeus, koska ohjelma on hyvin monipuolinen. Myös eri kohderyhmät (alakoulu, yläkoulu, lukio, ammatilliset) on pyritty huomiomaan mahdollisimman kattavasti. Tämän lisäksi mukana on yritystyöpajoja ja näyttelyitä, joista kuulet kustantajien ja laitteistovalmistajien viimeisimmät uutuudet. Syyskoulutuspäiville kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan tabletti ja läppäri, jos sellaisen omistaa. Koulutuspäivien ohjelma ilmestyy sähköisenä ja ilmoittautuminen on MAOL:n internetsivulla: www.maol.fi/joensuu

 

Joensuun syyskoulutuspäivät käynnistyvät jo perjantaina 5.10.2018 klo 16.00 ns. early bird tapahtumana, jolloin luvassa on vierailuja: SmartLab, LUMA-laboratorio ja tähtitorni Jakokoskella. Tärkeintä näissä on yhdessäolo kollegoiden kanssa ja verkostoituminen. Järjestämme bussikuljetuksen tähtitornille sponsorin avulla. Kaikki luennot ja pajat on keskitetty lauantaille 6.10.2018 klo 10-17 välille. Lauantaina syyskoulutuspäivät ovat Joensuun normaalikoululla lukion ja yläkoulun puolella osoitteessa Tulliportinkatu 1. Rakennus tunnetaan myös nimellä Tulliportin koulu. Syyskoulutuspäivät alkavat avajaisilla klo 9.00 Joensuun normaalikoululla ja päättyvät iltajuhlaan Sokos Hotelli Kimmeliin klo 19.00, johon on myytävänä illalliskortteja MAOL:n kautta ilmoittautumisen yhteydessä. Sokos Hotelli Kimmelin kanssa on myös tehty sopimus, joka mahdollistaa kohtuuhintaisen majoittumisen. Jokainen huolehtii majoituksen varaamisesta itse. Näistä tiedotetaan tarkemmin nettisivullamme: www.maol.fi/joensuu

 

Joensuuhun on kätevintä tulla Helsingin seudulta Junalla ja jos lipun ostaa ennakkoon niin kustannus on vain reilu 20 €/suunta. Myös lännestä pääsee junalla Joensuuhun. Bussi ja oma auto on käteviä kun tulee vähän lähempää. MAOL:n paikallisyhdistyksissä kannattaa keskustella kimppakyydeistä ja jos osallistujia on paljon samalta suunnalta, niin oma tilausbussikaan ei ole huono vaihtoehto. Facebookissa toimii myös ryhmä: Kimppakyyti Joensuu, josta voi löytää edullisen ja viimehetken vaihtoehdon tänne tulemiselle. Myös Onnibus liikennöi Joensuuhun ja lentämälläkin tänne pääsee. MAOL-Pohjois-Karjala ry toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi MAOL:n valtakunnalliselle syyskoulutuspäiville tänne Joensuun.  Tule kokeilemaan, innostumaan ja oivaltamaan kansamme.

 

Tuomo Riekkinen
puheenjohtaja ja projektipäällikkö
MAOL-Pohjois-Karjala ry.