Peruskoulun Kirjoita matematiikasta -kirjoituskilpailun tulokset

MAL:in ja Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry:n yhteistyössä peruskoulun yläasteen 7.–9. luokkalaisille toukokuussa 2016 järjestämässä matematiikka-aiheisessa kirjoituskilpailussa.
 

Ensimmäinen palkinto (200 €)  myönnettiin Hyökkälän koulun oppilaalle Viivi Westman kirjoituksesta Matematiikka on minulle kiva juttu - eikä tämä tarina ole yliammuttu.

Raikkaasti kirjoitetussa runomittaisessa kirjoituksessa näkyi kirjoittajansa kirjallinen lahjakkuus, mutta myös iloinen ote matematiikan opiskelun saloihin. Kirjoitus kuvasi hyvin peruskoulun yhdeksäsluokkalaisen matematiikan opintojen kulkua normaalin elämän rinnalla. Kirjoitus on hyvä esimerkki miten matematiikan tarkastelua voi yhdistää kirjallisuuteen, myös tämän hienon kirjoituksen mukaisesti runomitassa. Viivin mukaan ’matikka on oikea yllättäjä minulle melkeinpä yllyttäjä - matikka on yhtä kuin antoisuus, kun arvojeni listassa on ahkeruus’. 1. palkinto Viivi Westman

Toinen palkinto (100 €) myönnettiin Pirkkalan yläasteen oppilaalle Mitja Muttilainen kirjoituksesta Matematiikka on minulle salaisuus.
 

Kirjoituksessa on erittäin monipuolisesti kirjoitettu matematiikan käytön mahdollisuuksista. Mitjan mukaan 'pienellä motivaatiopiikillä, ajattelulla ja opettelulla, laskukaavan saa ratkaistua ja ”löytää” sen salaisuudet ja tajuaa miten lasku lasketaan’. Mitjan mukaan myös tarvitaan loogisempaa ajattelua mukaan matematiikan opettamiseen. Pelkistä polynomilaskuista se ei välttämättä selviä kaikille. 2. palkinto Mitja Muttilainen

Tunnustuspalkinnot (á 50 €) saivat

Anniina Heinonen Lahden yhteiskoulu Lahti

Riia Siika-aho  Savilahden yhtenäiskoulu Vähäkyrö

Ville Vanhala Savilahden Yläkoulu Vähäkyrö

Eveliina Välimaa Savilahden yhtenäiskoulu Vähäkyrö

Roope Viljakainen Lahden yhteiskoulu Lahti 

Ira Koskinen Ulvilan yhteiskoulu Ulvila

Alexander Forsström Åshöjdens grundskola Helsingfors

 

Kilpailuun osallistuneet kirjoitukset olivat kaikki laadukkaita, joten tuomariston työ oli tässä mielessä sekä kiinnostavaa että haasteellista: palkintosijoille oli tungosta!

Matematiikka herättää tunteita laidasta laitaan. Matematiikka on siis kuin yksi meistä. Toivottavasti pystymme kaikki työskentelemään siten, että matematiikan asema yhä vahvistuu hyväksyttävänä osana yhteiskuntaamme.

MAOL ry: Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 010 322 3160